Saç bakımı, dış görünüşümüzün en önemli aksesuarı olan saçlarımızın sağlıklı ve pırıltılı görünmesine yardımcı olan olmazsa olmaz rutinimizdir. Saçınızın ihtiyaçlarını karşılamaz, bilinçsiz işlemler yaparsanız, kısacası saçınıza gerekli özeni göstermezseniz saçlarınızın yıpranması önüne geçilemez bir sorun haline gelir.
Cıvıl cıvıl yaz aylarında, bronzlaşmış tenimize dökülen parlak, bakımlı saçlar güzelliğimize fazlasıyla etki ediyor. Bunun yanı sıra ne yazık ki güneş ışınları sadece cildimize değil saçlarımıza da zarar vermekte.
Yazın saçlarını nasıl koruyabileceğine dair tüyoları bu içerikte paylaştık: Yazın saçlarımızı nasıl koruruz: Saçlarını korumak için 11 önemli ipucu
Sizi üzmek istemem ama ne yazık ki sadece güneş ışınlarıyla kalmıyor bu zarar. Deniz suyundaki tuzun, havuz suyundaki klorun, kum taneciklerinin yansıttığı sıcaklığın ve hatta duş aldığımız sudaki kirecin dahi saçlarımıza verdiği zarar göz ardı edilemeyecek bir gerçek.
Bazı mitleri yıkmaya geldik, o nedenle belki bu içeriğe de göz atmak isteyebilirsin: Herkes tarafından yanlış bilinen 10 saç bakım efsanesi
Tatil bavulunuza saç bakım ürünlerinizi koymayı anlık bir gafletle unuttuysanız ve tatil dönüşü yıpranmış saçlarınız için çözüm arıyorsanız bu yazımız tam da size göre. Evde saç bakım sırlarını birlikte inceleyelim.
Evde saç bakım sırlarımızı paylaşıyoruz
Evde saç bakımı, her yaş ve cinsiyetten kişilerin rahatlıkla uygulayabileceği bir rutindir. Bunun için başlangıçta saç tipinize uygun bir şampuan seçmelisiniz. Saçınızı yıkayacağınız suyun sıcaklığını iyi ayarlamalı ve mümkünse ılık suyu tercih etmelisiniz. En önemli noktalardan birisi de saçımızı saç bakım yağlarıyla beslemektir. Tüm bu rutinler sonrasında saçınızı doğru ısıyla kurutmalı, yüksek ısılı işlemlerden uzak durmalısınız.
Deniz suyunun saçımıza etkileri nelerdir?
Yukarıda kısaca bahsetmişken saçlarımızı yıpratan bu etkene biraz göz atalım. Aslına bakıldığında her şeyde bir denge olduğu gibi deniz suyunun da saçlarımıza yarar sağladığı kadar zarar verdiği de apaçık bir gerçek. Olumlu etkilerine bakıldığında deniz suyu saç diplerimizdeki sebum dengesini sağlayarak yağlı görünümü azaltıyor, saç diplerimizi ferahlatıyor, yumuşatıyor ve hacim ekliyor. Bu güzel etkilerin yanı sıra olumsuz olarak deniz tuzu saçlarımızdaki tüm nemi emerek kurumasına yol açıyor. Böylece kuruyan saçlar kırılmaya daha elverişli bir hal alıyor. Deniz kumu da saçlarımız ile temas ettiğinde sertleşme ve kalınlaşmaya yol açıyor.
Saçımızdaki kalıcı hasarın önüne nasıl geçeriz?
Saçımızın ana yapısı ‘keratin’ adıyla anılan bir proteindir. Saçımızın esnekliği ve dayanıklılığı keratin sayesinde sağlanır. Saçımızın dış yüzeyi ise ‘kütikil’ adıyla anılan transparan pulların üst üste binmesiyle oluşmuş bir koruyucu tabakayla kaplıdır. Güneş, deniz, klor veya dışarıdan yapılan kimyasal işlemler bu tabakaya zarar verir. Böylece saçlarımız sağlığını ve parlaklığını kaybederek tel tel, matlaşmış, cansız bir hale bürünür. Bu faktörlerin devamında da alt tabakadaki keratin zarar görür ve ciddi hasarlara yol açılır. Bu nedenle saçımızın keratin bakımını aksatmadan yapmalıyız.
Tatil dönüşü kuaför yolculuğu!
Tatilden döndüğünüzde aynada karşılaşacağınız görüntü ne yazık ki kırılmış saç uçlarınız olacak. Bu görüntü saçlarınızın daha da yıpranmış görünmesine sebep olacağından dolayı önerimiz öncelikle bu kötü görüntüden kurtulmanız olacak. Ne yazık ki çoktan sizden vazgeçmiş olan bu saçları geri döndüremeyiz. Aynı zamanda yıpranmış saç uçlarınızdan kurtulduğunuz takdirde uygulayacağınız bakım ürünleri saçınıza çok daha kolay etki edecek ve böylece saç bakımınız için sarf ettiğiniz çabanın sonucundaki değişimi daha net görebileceksiniz. Hemen şimdi kuaförünüzden bir randevu alın ve güzel saçlarınızdaki yıpranmış bölümlere veda edin.
Saçlarına zarar vermemek için daha fazla ısıya dur de!
Gereğinden fazla güneş ışınıyla karşı karşıya kalmış olan saçlarına daha fazla zarar vermemek adına bir süreliğine ısılı şekillendirme işlemlerine ara vermen gerekiyor. Haftalık en az bir veya iki kez fön makinelerinden, bukle maşalarından ve saç düzleştiricilerinden uzak durmalısın. Saçlarını şekillendirmek için örgü modellerinden, saç bantları ve tokalardan yararlanabilirsin.
Saçların çok fazla kırılıyorsa burada daha ileri taktikleri de paylaştık: Saç kırılmasıyla nasıl başa çıkılır?
Şimdi saç bakımı evde nasıl yapılır biraz da ona bakalım:
Keratin bakım nedir ve nasıl yapılmalıdır?
Keratin bakım, son zamanlarda çeşitli ürünlerin üretilmesiyle evlerde kullanıcılar tarafından kolaylıkla yapılmaya başlamıştır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere vücudumuz doğal olarak keratin üretse de güneş ışınlarına maruz kalmak, saça yüksek ısılı işlemler uygulamak, gerekli saç bakımlarının düzenli olarak yapılmaması ve hatta dengesiz bir beslenme düzeni dahi saçınızın sağlık durumunu fazlasıyla etkilemektedir.
Yıpranıp hasar görmüş saçlarda öncelikle keratin bakımı, protein bakımı gibi yapılandırıcı bakım yapılmalı. Nemlendirici bakım gibi sonraki aşamalar bunun sonrasında uygulanmalı ki saç yapısı nemi tutabilsin. Hasarlı saç yüzeyi nemi hapsedemez bu nedenle önce keratin bakım, ardından nemlendirici bakım uygulanmalıdır.
Keratin bakımını evde yapmaya başlamadan önce saç tipine özel bi şampuanla saçını yıkamalısın. Bu sayede saçının derinlemesine temizlenmesi sağlanır. Ardından saçına uygulayacağın keratinin her bir saç teline düzgünce işlemesi için saçını eşit parçalara ayırmalısın. Bu ayırdığın parçalara keratini saçına bir fırça yardımıyla sürmeli ve saç uçlarına kadar taramalısın. Uygulamanın ardından keratini saçında 20-30 dakika kadar bir süreyle bekletmelisin. Ardından sabitlemek için saçını fön makinesiyle kurutmalı ve saçına fön çekmelisin.
Bu içerik de ilgini çekebilir: Saç bakımında keratin maskenin etkisi
Keratin bakımı sayesinde pürüzsüz ve parlak saçlara sahip olacak, saçlarını sağlıkla uzatabileceksin. Saçlarını kurtarabileceğin bu bakım için bir sonraki yazımıza göz atmayı unutma!
Saç bakım yağlarıyla saçlarını şımart!
Saç bakım yağları, saçınıza detaylıca özen göstermeniz gereken bu günlerde size fazlasıyla fayda sağlayacaktır. Bu yağlar saç uzatmaya yardımcı yağlar, saçı güçlendiren yağlar, onarıcı özellikteki yağlar, saça parlaklık ve yumuşaklık veren yağlar olarak birçok forma ayrılıyor. Bu saç bakım yağlarını kozmetik marketlerden alacağınız gibi tercihinizi doğanın bizlere sunduğu, saçlarımıza sayısız faydası bitkisel yağlardan yana da kullanabilirsiniz. Bitkisel saç bakım yağları, saçlarını çok daha sağlıklı bir görünüm sağlaması için besleyip onaracak ve nemlendirecektir. Hangi bitkisel yağların saçına nasıl etki edeceğini öğrenebilmen adına senin için aşağıya nem depolamana yardımcı olacak birkaç doğal yağ bırakıyorum;
ARGAN YAĞI:
En çok kullanılan yağlardan biri olan argan yağı kuru ve kabaran saçlarını besler ve güçlendirir.
ZEYTİNYAĞI:
Her duruma yararlı olan zeytinyağı tabii ki saçlarına da yardımcı olacak. Saç derini besleyerek canlandırır ve saç tellerini güçlendirir. Haftalık düzenli olarak 2 gün uygular ve saçında bir saat bekletirsen etkisini kendi gözlerinle görebilirsin.
BİBERİYE YAĞI:
Biberiye yağı saç derisinde oluşan hasarları onaracak, hücre yenilenmesi ve çoğalmasında aktif rol oynayacaktır. Diğer yağlarla karıştırarak kullanmanı tavsiye ederiz.
TATLI BADEM YAĞI:
Sık sık adını duyduğuna emin olduğumuz bu yağ saç ve saç derini besleyecek ve yeni saç oluşumunu destekleyecek.
ÇAM TEREBENTİN YAĞI:
Saç tellerini kalınlaştıracak olan bu yağ, sağlıklı ve parlak saçlara kavuşmanda yardımcı rol oynayacak. Bir şans vermeyi unutma!
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI:
Nemli saç uçlarına masaj yaparak uyguladığın bu yağ yıpranmış ve güçsüz saçlarını kısa sürede en güzel haline döndürecektir.
Saç bakımı için kullanabileceğin doğal yağlarla ilgili daha fazla bilgi almak istersen bu içerik ilgini çekebilir: Saç bakımında mucize etkisi yaratan birbirinden özel doğal yağlar
Saçının nem depolaması için saç bakım maskesinden yararlan!
Saç bakım maskesi, saç bakım rutininin en keyifli yollarından birisidir. Bu maskeler saçlarının daha sağlıklı, parlak ve yumuşak olmasına yarar sağlar. Aynı zamanda saçının gereksinimi olan nem ihtiyacını karşılayarak yıpranmalara dur diyecektir. Saç bakım maskeleri duştan önce ve sonra olarak ikiye ayrılmaktadır. Özel olarak saç diplerine uygulanmaması gerektiği belirtilmediği takdirde saçının tümüne uygulayacağın bu maskeleri haftalık bir düzene oturtmalı, saçında 20-45 dakika bekletmelisin. Bu bakım maskelerini satın alarak edinebileceğin gibi evde bulunan malzemeler ile kendin de yapabilirsin. Seçeneğin doğal olandan yana ise aşağıdaki maskelerden sana uygun olanı kullanım önerilerine göre uygulayabilirsin.
Saç maskelerinin faydalarıyla ilgili daha fazla ayrıntıya burada yer verdik: Saçlara ışıltı katan saç maskesi mucizesi – Saç maskesinin 5 önemli faydası
Doğal saç bakım maskesi tarifleri:
MUZ VE ZEYTİNYAĞI:
1 adet olgun muz ile 2 yemek kaşığı zeytinyağını güzelce karıştırın. Karışımı ıslak saçınıza ve saç derinize uygulayın. 15-20 dakika bekletin. Haftada bir uygulayabilirsiniz.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI VE BAL:
Balın nemlendiriciliği ve kabak çekirdeği yağının dökülme önleyici özelliğiyle saçlarınızı koruyabilirsiniz. 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği yağı, 2 çorba kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını bir kasede iyice karıştırın. Karışımı ıslak saçınıza sürün ve yıkamadan önce 15 dakika bekleyin. Haftada 1 ya da 2 defa yapabilirsiniz.
ALOE VERA VE LAVANTA YAĞI:
Aloe vera ile güneş ışınlarının saçınıza verdiği hasarı önleyebilirsiniz. Lavanta yağı ise saç tellerinizi arttırmanızda yardımcı olur. Çeyrek fincan aloe vera yağını 1 su bardağı su ile karıştırın. Karışıma 3 damla lavanta yağını ekleyerek karıştırın. Karışımı bir sprey şişesine boşaltıp saçınıza püskürterek kullanabilirsiniz. Günde birkaç defa kullanmak sorun yaratmayacaktır.
BAL VE SANDAL AĞACI YAĞI:
1 adet portakalın suyunu, 1 çorba kaşığı balı ve birkaç damla sandal ağacı yağını karıştırın ve şampuan sonrası durulama işleminde kullanın.
AVOKADO VE BAL:
Yarım adet avokadoyu çatal ile ezip püre haline getirin. İçerisine 1 yemek kaşığı süzme balı ekleyin ve karıştırın. Saç diplerinden ucuna kadar her bölgeye sürün. Saçınızı bir poşet veya streç film yardımıyla sarın. Maskeyi saçınızda 3-4 saat bekletin.
Saç bakım kremi ve nemlendiricilerini unutma!
Saç bakım kremleri, bahsettiğimiz deniz ve havuz suyunun kuruluk, matlaşma ve kırılmalarla saçınızda sebep olduğu olumsuz durumları önlemek için kullanabileceğiniz bir başka yöntemdir. Saç kremlerinin yanı sıra mutlaka saçlarını ve saç derini nemlendirmeye yönelik şampuanlar da kullanmalısın. Bu durumda sana saçına nem veren seramid içerikli şampuanlar önermeliyim. Aynı zamanda saf keratin içerikli ürünleri, saç maskelerini ve kabarma önleyici saç bakım kremlerinden saç tipine uygun olanları da keşfetmelisin ki yoğun bir bakımı tamamen faydana sağlayacak bir rutine dökmelisin.
Bol su iç!
Yaşamanın en önemli unsuru su iken ve bir yetişkinin vücudunun yaklaşık olarak su oranı %70 iken saçlarına etki etmeyeceğini düşünmemiş olamazsın. Su içmenin önemini daha net anlaman için aşağıya su içmenin saçına olan faydalarını bırakıyorum.
Bol su içmenin saçlara faydaları:
- Saçların birbirine karışmasını engeller.
- Saçların uzamasında rol oynar.
- Saçı nemlendirir.
- Saçların dökülmesini engeller.
- Kepeği engeller.
- Saçı güçlendirir.
- Kırılan saçlara iyi gelir.
- Saçtaki elektriklenmeyi azaltır.
- Parlaklık sağlar.
Dengeli beslen!
Yeterli ve dengeli beslenmenin vücudumuz için ne denli önemli olduğunu bilmeyenimiz kalmamıştır. Sebzeleri, meyveleri, süt ürünleri ve yeterince proteini (et, balık, yumurta vb.) tüketmek kalsiyum oranı açısından saçlarınız için çok faydalıdır. Vitamin ve mineral olarak zengin bir beslenme düzeni saçımızın daha canlı olmasını, daha sağlıklı olmasını ve daha hızlı uzamasını sağlayan önemli etkenlerden biridir. Beslenme düzeninize eklediğiniz Omega-3 ve antioksidanlar tarafından zengin besinler ile saçlarınızın daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu yararlı bileşenlere sahip besinlerden bazıları da; somon, uskumru, sardalya, ton balığı gibi yağlı balıklar, istiridye, yaban mersini, domates, ceviz, brokoli, fasulye gibi besinlerdir.
Bu içerik de ilgini çekebilir: Güçlü saçlarınla baş döndürmenin yolu bu besinlerden geçiyor…
Umarız bu yazımızda saçınız için yapabileceğiniz, işinize yarayan tavsiyelerde bulunabilmişizdir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!
Daha ileri bir saç hasarın varsa lütfen bu içerikteki tavsiyeleri de dikkate al: Yanmış saçları yeniden hayata döndürecek taktikler